Aquscaping

Aquscaping

Aquascaping är inspiration

Vad är aquascaping?

I Aquascaping - ännu mer än akvaristik i allmänhet - är naturen en källa till inspiration. Takashi Amano visade vägen med sina naturliga akvarier. Här är man dock inte så mycket inriktad på undervattenslandskap, utan hämtar också idéer från "normala" landskap ovanför vattenytan. Namnet Aquascaping kommer från den engelska termen "landscape" (landskap) och det latinska ordet för vatten, aqua (vatten) - så bokstavligen handlar det om landskap under vatten.

Stilar för aquascaping

Det finns mycket olika stilar här, men alla har naturlandskap ovanför vattnet som förebild. Aquascaping är en konstform av akvariedesign som inspirerats av naturen. Det finns djungelanläggningar där akvariernas rötter på ett konstfullt sätt förvandlas till djungelträd, men det finns också gräslandskap (iwagumi) där endast låga marktäckare används och anläggningen i övrigt är utformad med stenar i olika storlekar. I iwagumi använder man gärna ett udda antal stenar och en iögonfallande större huvudsten för att ge layouten visuell harmoni. Det finns också skogsscener och detaljerade akvarier där endast en mosstäckt rot finns i en stenvägg eller en förvuxen trädstump, du kan skapa bergslandskap med akvariestenar, en canyon med stenar i akvariet, en hög med död ved där ormbunkar och mossor växer sporadiskt, ... det finns verkligen inga gränser för fantasin här!

Inspirationskällor

Aquascapers hittar sin inspiration i naturen - de håller ögonen öppna under vandringar eller promenader, men de tittar förstås också på andra Aquascapes eller dokumentärer om exotiska landskap. Utifrån dessa intryck utvecklas en idé om layouten i akvariearkitektens huvud. Detaljerna är egentligen inte så viktiga - ingen vet ju vilket original som ligger till grund för din design ... men stämningen bör förmedlas.

Akvariet - Scaper's Tank

Speciellt för akvarister har Dennerle den eleganta Scaper's Tank på lager. Den här tanken har ett större fotavtryck jämfört med Nano Cube när det gäller höjd, vilket gör det mycket lättare att utforma den och ger mer utrymme för kreativitet när det gäller akvarieplanering. Den eleganta Scaper's Tank finns i en 35-litersversion (40 x 32 x 28 cm) och en 55-litersversion (45 x 34 x 36 cm). Den finns i två olika versioner. Det första är Nano Scaper's Tank-setet, som innehåller själva akvariet, ett täckglas och en värmeisolerande bas. Det kompletta Scaper's Tank Basic LED-setet innehåller också ett filter av lämplig storlek och mycket elegant, minimalistisk LED-belysning som ger tillräckligt med ljus även för krävande växter.

Ett litet tips - Scaper's Tank med sin stora bottenyta är också riktigt bra för att hålla räkor och särskilt dvärgkräftor!

Tillbehör - baksida

En svart baksida finns tillgänglig för Scaper's Tank, som håller tack vare vidhäftning, så inget lim behövs. Placera bara akvariet på frontglaset (på en handduk eller liknande, så att det inte blir några repor), spruta lite vatten på utsidan av bakväggen och placera sakta ut folien. För den stora Scaper's Tank är de nedre 3 cm av bakväggen inte täckta med folie - i den uppställda tanken kommer du inte att se detta senare.

Bottenstruktur

I allmänhet använder man gärna aktiv jord för växterna i akvariet. Dennerle erbjuder Scaper's Soil speciellt för denna typ av planterade akvarier. Aktiv jord lagrar näringsämnen och mjukar upp vattnet. Detta gör att växterna kan utnyttja näringsämnena mycket bättre. Ett särskilt substratgödselmedel är inte längre nödvändigt här.

Det är en bra idé att låta substratet stiga upp mot baksidan för att skapa en vacker djupverkan i akvariet. Ett substrat som lutar bakåt ger en intressant och rumslig effekt och får akvariet att se mycket större ut. Branta sluttningar kan börja glida med tiden och därmed jämnas ut. Detta kan i viss mån förhindras genom att stödja och stabilisera sluttningarna med stenar och genom att plantera marktäckare. Rotsystemet håller dessutom substratet på plats.

Självklart kan du också skapa vackra accenter eller kontraster i de delar av akvariet som inte är planterade med sand eller de fantastiska Plantahunter Natural Pebbles från Dennerle - detta gör layouten mycket mer naturlig och spännande! Med grovt grus eller ljus sand kan du föreslå stigar eller vattendrag och ge akvariet ännu mer dynamik.

Inredning - Hardscape

Stenar och/eller rötter kallas för Hardscape. De utgör ramen för ett Aquascape. Dessa material är mycket viktiga för Aquascaping, de är en integrerad del av det övergripande konstverket och inte alls bara en vacker detalj, som i det holländska akvariet till exempel, där växterna spelar huvudrollen och rötterna bara läggs till om det behövs. I Aquascaping är däremot rötter och stenar superviktiga!

Det hårda landskapet är delvis planterat med mossa eller ormbunkar. Å ena sidan ser det väldigt naturligt ut, å andra sidan kan du använda det för att visuellt förstärka ganska fula delar och dölja övergångar. Om rötterna inte är så stabila kan du stödja dem med t.ex. stenar och sedan dölja dem lite med växter i mitten.

Inredning - Växter

Egna växter får naturligtvis inte saknas i ett akvarielandskap - här spelar förutom de redan nämnda epifyt växterna som ormbunkar, mossor, anubias och bucephalandra andra växter en viktig roll som lever en skuggad tillvaro i resten av akvarievärlden: Marktäckare i förgrunden är vanligtvis mycket viktiga i ett vattenlandskap. Särskilt i Iwagumi-designen används inga andra växter alls! Marktäckare som den populära Glossostigma eller Cuba Dwarf Pearlwort behöver en god tillförsel av ljus och näringsämnen för att växa fint och tätt och hålla sig lågt. Något mindre krävande, men inte mindre vacker, är Marsilea quadrifolia, som också klarar sig mycket bra med mindre intensiv belysning.

Det är en bra idé att låta växterna stiga upp mot baksidan av akvariet - höga växter i mitten av akvariet eller till och med i förgrunden skulle vara ganska meningslöst eftersom de helt skulle blockera sikten på inredningen, så höga växter placeras mot baksidan. Medelstora växter som ormbunkar, kryptokoryner, anubias eller lagenandra placeras i mellangrunden. De tål vanligtvis lite mer skugga och kan fortfarande växa bra under hårdgjorda ytor.

Högstammiga växter, å andra sidan, placeras i bakgrunden, där de ger en vacker bakgrund till det naturliga landskapet och kan till och med se ut som en skog.

Akvarieteknik - styr värmare

De flesta akvarieväxter kommer från tropikerna och gillar inte särskilt mycket kallt vatten. En temperatur på 22-25 °C är idealisk.

För de små vattenvolymerna i Scaper's Tank finns en splitterfri, energisnål kontrollvärmare från Dennerle som bara är 9 mm tjock och inte tar mycket plats. Den mörka färgen gör att den lilla värmaren är mycket diskret, vilket är en fördel i akvariet. Värmaren är elektroniskt skyddad mot överhettning och torrhet och tillverkas i EU.

Aquarium Technology - Ryggsäckfilter

Nano corner filter vill inte passa in i layouten? Det är förståeligt. För Scaper's Tank erbjuder Dennerle därför Scaper's Flow, ett fast monterat filter med ett justerbart Lily Pipe som filterutlopp. Det här blomformade röret är inte bara särskilt vackert, utan skapar också ett mycket fint fördelat flöde. Beroende på inställningen kan den till och med användas för att skapa en liten bubbelpool vid vattenytan, vilket avlägsnar eventuellt befintligt skum och små flytande partiklar på ett mycket effektivt sätt. Ryggsäckfiltret avlägsnas sist för att presentera det färdiga akvariet. Filtermaterialet ingår redan i detta Hang On Filter: En förfiltersvamp, en finfilterkudde och ett högpresterande biofiltermaterial ingår. På så sätt renas vattnet mekaniskt och biologiskt.

Tillbehör - Nano Bio CO2

Plantor behöver kol för att växa, men tror du att konventionella CO2-system är lite för stora för din Scaper's Tank? Är du nybörjare inom aquascaping och vill prova CO2 för första gången? Dennerle erbjuder den biologiskt fungerande Nano Bio CO2 för akvarier på upp till 60 liter. Den levererar CO2 jämnt i fina bubblor i 30 dagar och ansluts helt enkelt till Nano corner-filtret. Naturligtvis kan du också använda Dennerles CO2-system med tryckgas på din Scaper's Tank, med alla de fördelar som ett sådant system erbjuder.

Layout

När man gör akvarier gillar man att arbeta med visuella fokuspunkter - det vill säga att man inte använder allting slumpmässigt, utan placerar växterna i små grupper eller buskar så att ögat hittar vilopunkter. Det är bra om grupper av växter upprepas på en större eller mindre plats - om du till exempel skapar en större buske av en grupp Rotala längst till vänster, är det vettigt att ta med samma växt igen till höger i akvariet, men den här gången som en något mindre buske.

Undantag: Du kan också blanda förgrundsväxter, till exempel genom att placera lite nålkrasse med sina halvliknande blad mellan de runda glossobladen - det ser mycket mer naturligt ut.

En vacker rot eller en stor sten kan också vara en bra visuell samlingspunkt.

Dessa blickfång placeras dock vanligtvis inte direkt i mitten av akvariet - det skulle se väldigt onaturligt ut. Layouten blir bättre och mer harmonisk om det visuella fokuset flyttas lite från mitten till vänster eller höger - i enlighet med det gyllene snittet, som grovt sett delar in akvariet i ett längdförhållande på 2:1. I en 45 cm lång Scapers' Tank skulle du till exempel placera din solitärväxt eller din spektakulära rot cirka 15 cm från höger eller vänster kant, och i en 40 cm lång Scapers' Tank cirka 13 cm - men några centimeter här eller där gör ingen skillnad!

Gödsling av växterna

I ett akvarium med stark belysning (vi kommer ihåg att förgrundsväxterna behöver det!) och med CO2 behöver växterna naturligtvis också mycket mat. Brist på näringsämnen kan leda till algangrepp, så Dennerle har utvecklat ett gödselkoncept speciellt för Scapers. Med det högpresterande Scapers' Green-gödselmedlet ger du dina växter tillräckligt med näringsämnen även under dessa perfekta odlingsförhållanden. Detta innebär att algerna inte har en chans.

Befolkning

I akvariet spelar stommen en ganska underordnad roll. På grund av det höga näringsinnehållet rekommenderas dvärgräkor inte utan begränsningar - bi- och taiwanräkor, till exempel, gillar inte vatten som är så näringsrikt. Det som definitivt fungerar är Neocaridina räkor som den populära Red Fire eller Red Cherry. I större akvarier kan du också hålla fiskar vars krav motsvarar förhållandena i akvariet (mjukt vatten och inte för höga temperaturer). Några vattensniglar är bra mot uppkommande alger när akvariet har fått tillräckligt med tillväxt - racer- eller staghornsniglar är utmärkta algdödare.

Vård

Aquascape kräver lite mer omsorg än "vanliga" 08/15-akvarier, eftersom växterna här naturligt trivs under mycket goda växtförhållanden. Men oroa dig inte, regelbunden beskärning får inte bara växterna att se superbuskiga ut, det är nästan meditativt och kan fungera som en liten semester från vardagen!

Dagliga sysslor: Djuren (om det finns några) matas och undersöks för att se om de har några hälsoproblem. Växterna gödslas dagligen med gödsel, filtret kontrolleras för att se om det fungerar bra, liksom CO2-tillförseln.

Veckovist arbete: Vi rekommenderar ett vattenbyte på cirka 50 % varje vecka i starkt gödslade akvarier. Tappa bort ungefär hälften av akvarievattnet och byt ut det mot nytt vatten. Du kan också passa på att rengöra akvarieglaset - även om det inte ser ut som om du behöver göra det, finns det alltid en viss mängd beläggning på glaset. Om du verkligen kan se det har du ett problem och mycket arbete, så det är bättre att gå igenom det en gång i veckan med Dennerle Nano Alginator och slippa stressen.

När du byter vatten kan du också klippa växterna och ta bort gamla eller gulnade blad.

Du kan också plantera om mossor och kanske till och med dammsuga substratet lite med en Mullklocka - detta rekommenderas särskilt om du har lättare sandområden i ditt akvarium.

Också tillfälligt arbete: När flödet i filtret minskar märkbart bör du skölja filtermediet ordentligt under rinnande vatten för att avlägsna smuts och mullm.

Det finns inget mer - det är faktiskt klart! Nu kan du ha kul med att skapa och omsätta dina kreativa idéer i praktiken i ditt lilla miniatyrlandskap.

Vi önskar dig mycket roligt med ditt nya akvarium!

Din Chris Luckhaup