Aktivt substrat

Aktivt substrat

Jord för räkor och tropiska akvariefiskar!

Det är svårt att föreställa sig akvaristik utan så kallad aktiv jord. Den har blivit etablerad inom aquascaping och särskilt räkträdodling.

Men vad är jord egentligen?

Detta substrat för akvarier är naturlig jord som dubbelbränns vid låga temperaturer. Jord används i sötvattensakvarier och påverkar vattenvärdena - därav namnet "aktiv" jord. Jorden sänker framför allt karbonathårdheten (KH) och påverkar därmed även pH-värdet. Många av de räkor som är mycket populära inom akvariebranschen kommer från sydkinesiska vattendrag med mycket mjukt vatten. En populär representant för den här gruppen är den populära bi-rejan (Caridina logemanni) med alla dess släktingar, inklusive taiwanrejan (Caridina sp.) och de numera populära hybridvarianterna som Galaxy Fishbone, Blue Boa, Zeus Bee, Red Devil och vad de alla heter. Många tropiska tetror, malar, sydamerikanska cichlider och andra akvariefiskar tycker också om mjukt vatten vilket de känner till från sina biotoper. De allra flesta tropiska vattenväxter som odlas i akvarier föredrar också mjukt och svagt surt vatten. I Tyskland, Österrike och Schweiz kommer det i många områden mycket hårt kranvatten ur kranen, vilket gör att dessa akvariefiskar och ryggradslösa djur kan få problem med att hålla sig kvar eller föröka sig. Många växtarter tar också hand om sig själva i vatten som är för hårt och kan inte utveckla sin fulla prakt. Användningen av aktiv jord har därför praktiskt taget vänt upp och ner på mjukvattenakvaristik och även växtakvaristik och har revolutionerat räkodlingen.

Men vad finns bakom det mörka mirakelsubstratet, vad kan aktiv jord göra? Hur produceras den och vilka är dess gränser?

Namnet "soil" är faktiskt den engelska termen för jord. Akvariejord är dock inte vanlig jord som någon snabbt har skrapat ihop i trädgården, utan en blandning av olika mörka jordarter med mycket specifika egenskaper. Blandningsförhållandet är noggrant avvägt, och jorden blandas och bränns sedan så att den kan utveckla sin effekt i akvariet. Dennerle erbjuder två olika typer av jord: Scaper's Soil för växtakvarier, som är förgödd med viktiga näringsämnen, och den ogödslade Shrimp King Active Soil för räkakvarier. Båda jordarna har det gemensamt att de sänker karbonathårdheten och stabiliserar pH-värdet och vattenkvaliteten.

Den matjord som används för Dennerle Soils är till stor del av vulkaniskt ursprung. Vulkaniska jordar är bördiga och naturligt rika på mineraler. Lättare, mineralrik jord blandas med den nästan svarta Black Soil för att ge jorden dess vackra mörka färg. Det är här som färgglada räkor och de gröna och röda växternas färger verkligen kommer till sin rätt. Vid tillverkningen av Soil blandas jordarna i ett mycket specifikt förhållande, så att de typiska runda Soilkornen skapas. Tillverkaren siktar sedan bort de grövsta klumparna. Rätt fuktighet är viktig för jordens kvalitet, och därför förbereds jorden nu för bränning. De runda kornen bränns två gånger i speciellt utformade ugnar. Det gör dem stabilare och förhindrar att de sönderfaller i vattnet. Eftersom bränntemperaturen är ganska låg är Soil dock fortfarande ganska mjuk. Dess hårdhet är inte jämförbar med sand eller grus. Efter kylning siktas de önskade kornstorlekarna ut, torkas kort och packas sedan. Nu kan de fortsätta sin resa.

De relativt stora, runda saltvattenkornen får mycket god luft i akvariet, så att det inte kan bildas några ruttnande eller anaeroba områden. Växternas rötter får kontinuerligt näring och syre, och även växter med fina rötter kan rota sig mycket bra på den ganska mjuka jordytan. En stor fördel med aktiv jord är stabiliseringen av vattenvärdena. Både Scaper's Soil och Shrimp King Active Soil fungerar som jonbytare och binder kalciumjoner från vattnet. Detta gör vattnet mjukare och sänker pH-värdet. Detta naturliga substrat innehåller också humusämnen som stabiliserar pH-värdet i intervallet 5,5-6,5, vilket är fördelaktigt för många räkor och vattenväxter, så att pH-värdet inte sjunker till noll och en syraförsämring förhindras.

Hårdvattensinvånare som afrikanska cichlider, de flesta kräftor och alla andra akvarieinvånare som behöver hårt vatten är definitivt inte lämpliga för ett akvarium med aktiv jord! Detta kan leda till stora hälsoproblem, till och med till sjukdom och död. Växter från biotoper med hårt vatten bör inte heller hållas i ett sådant akvarium. Det finns naturliga gränser för den aktiva jordens absorptionsförmåga och jonbytesförmåga. Om ett saltvattenakvarium används med hårt kranvatten blir saltvattnet snabbt mättat och kan inte längre fungera. I detta fall kommer du att märka en gradvis ökning av vattnets hårdhet. När du byter vatten mot hårt kranvatten hoppar pH-värdet bokstavligen - först stiger det kraftigt, sedan sjunker det kraftigt igen. I ett växtakvarium är detta ingen stor sak, men i räkakvarier kan det vara livsfarligt för invånarna. Särskilt de känsliga biräkorna gillar inte alls detta fenomen och reagerar med sjukdomar och problem med ömsning. Därför rekommenderar vi anpassat och mjukt vatten för räkakvarier med Soil. Om kranvattnet är olämpligt rekommenderas användning av Dennerle osmosesystem Osmose Compact 130 eller 190. Osmosvattnet remineraliseras sedan med ett lämpligt mineralsalt (för bi-räkor rekommenderar vi Shrimp King Bee Salt GH+ för härdning) och är sedan optimalt lämpat för räkakvariet. Det gör också att jorden håller mycket längre! Kalkhaltig, hårdnande sten i akvariet kan också leda till att jorden snabbt blir mättad och därmed uttömd. Som tumregel rekommenderar vi att aktiv jord byts ut senast efter två år - eller när pH-värdet börjar stiga.

Vi önskar dig mycket nöje med ditt nya akvarium!

Din Chris Luckhaup