Mata räkorna på rätt sätt

Mata räkorna på rätt sätt

Hur matar man egentligen räkor?

De vildaste matningstipsen cirkulerar för dvärgräkor i akvariet, till och med spaghetti eller bananer rekommenderas ibland - med andra ord saker som med största sannolikhet aldrig hamnar i vattendragen i de naturliga biotoperna! Om vi vill veta hur vi ska utfodra räkor på rätt sätt måste vi titta på vad de äter i sin naturliga miljö. Vi inser snabbt att räkor inte alls är kräsna när det gäller vad de äter och att de mer eller mindre äter vad de hittar - men de hittar inte många olika saker.

Dvärgräkorna i deras vattendrag äter huvudsakligen löv som faller från träden och hamnar i vattnet. Dessutom äter de naturligtvis också växter och växtrester. Det kan inte uteslutas att det ibland ligger en frukt i strömmen - men det är sällan (strömmarna går i regel inte genom fruktodlingar).

Det finns också en och annan insektslarv, vattensnigel eller till och med ett dött djur som fallit ner i vattendraget (men återigen - detta händer väldigt sällan och ingår definitivt inte i deras huvudsakliga diet). Förutom lövverk äter dvärgräkorna i sina mycket rena strömmar huvudsakligen på den växtlighet som bildas på alla ytor. Dessa biofilmer består av bakterier (utmärkta proteinkällor), alger, svampar, jäst och andra mikroorganismer. De är rika på protein och mineraler - så på det hela taget är de ganska rika.

Om du skulle ge dem lika mycket mat i akvariet som i vattendraget (t.ex. om en stor frukt faller ner i vattnet) skulle du snabbt få ett stort problem. I strömmen byter räkorna vatten till 100 % varje sekund, vilket inte är möjligt i akvariet, och filtret är definitivt helt överbelastat av en sådan plötslig hög näringsbelastning. Detta leder snabbt till stora problem som bakterieblomning och syrebrist i akvariet, vilket är en riktig huvudvärk. Detta kan till och med döda eller göra akvarieinnevånarna sjuka.

Räkor i akvariet bör därför utfodras sparsamt. Deras huvudsakliga kost bör vara huvudsakligen växtbaserad. Proteininnehållande biofilmer finns överallt, så räkor som lever i en inte alltför tätbefolkad bassäng kan försörja sig själva med proteiner på egen hand. Det finns indikationer på att räkorna reagerar med problem med fjällning om det finns för mycket protein i fodret som inte kan utnyttjas optimalt, så du bör absolut inte överdriva med proteintillförseln. Kött från däggdjur hör inte hemma i ett räkakvarium. Räkor har inga tarmmuskler, de bara trycker igenom maten. De behöver alltså en viss mängd för att få en smidig matsmältning och den får inte vara för riklig. Fibrer och grovfoder är därför mycket viktiga för dem. För att stärka räkornas försvar är ß-glukan nu ett erkänt medel - det finns i det yttre skalet på många bakterier och signalerar ökad vakenhet till räkornas immunförsvar - en "hello-wake". När du köper räkfoder bör du därför alltid kontrollera om det innehåller ß-glukan.

Räkor kan simma, men för det mesta håller de sig på botten eller på andra ytor i akvariet. Det är därför ganska viktigt att maten går ner direkt, snarare än att den flyter runt utom räckhåll under lång tid.

Ett bra basfoder för varje dag innehåller alla viktiga näringsämnen och stärkande ämnen som dina räkor vill ha för att få en sund tillväxt och reproduktion som inte går för fort, men inte heller för långsamt. Med ett bra basfoder som det direktsjunkande ShrimpKing Complete från Dennerle täcker du redan dina dvärgräkors behov på ett bra sätt. Proteinerna och de essentiella aminosyrorna i Dennerle räkfoder kommer från bakterier och vattenlevande födodjur, så de tolereras väl. Shrimp King använder olika blad och bark som en källa till kostfibrer, och alger och olika grönsaker fungerar som en källa till vitaminer. För att stärka räkornas försvar har foderutvecklarna tillsatt en stor mängd ß-glukan från jäst.

I princip behöver du inget annat än denna basföda för ett måttligt räkbestånd. Men vem är förnuftig när det gäller älsklingarna? De söta små krypen är också glada över en godbit - och här är rent vegetabiliska snacks som Crusta Spinach Stixx eller Crusta Nettle Stixx från Dennerle bäst lämpade. Snacking utan dåligt samvete är inte längre ett problem för dina räkor. Du kan också göra dem väldigt glada med de vitamin- och mineralrika Nano Algfoderbladen (liksom dina sniglar i akvariet, förresten). Shrimp King Snow Pops gjorda av Sojakli är inte bara goda och hälsosamma, de ger dig även möjlighet att ge dina räkor god mat i flera dagar, vilket de bokstavligen flyger efter. Eftersom den proteinrika sojaklien av hög kvalitet, som innehåller viktiga ämnen, knappast förorenar vattnet, kan du till och med lagra denna mat för två eller tre dagar. Popcornsocklarna bildar en matningsgräsmatta där varje räka kan nå maten. På så sätt undviker du stress och Snow Pops blir en riktig supermat för räkor.

Om ditt akvarium är mer välfyllt kanske räkorna inte hittar tillräckligt med biofilmer att äta. I det här fallet bör du komplettera två gånger i veckan med kompatibla proteiner för att se till att dina honräkor fortfarande bildar ägg och att äggkvaliteten är korrekt. Med Shrimp King Protein Food Sticks som ett målinriktat tillskott av högkvalitativa proteiner och essentiella aminosyror kan du inte göra fel. Om ditt vatten är mycket mineralfattigt bör du komplettera räkfodret med specifika mineraler - räkor behöver en stor mängd mineraler för sitt skal! Shrimp King Mineral Food Sticks innehåller lättsmält kalcium för en stabil skalstruktur och det allsidiga mineralet montmorillonit som kan stödja dem under ömsningen. ShrimpKing Mineral är inte bara bra för dina dvärgräkor, det är också perfekt för kräftor, dvärgkräftor, krabbor och till och med sniglar - de behöver trots allt kalcium för sina skal och hem. När det gäller de mest populära räkorna för akvariet, bi-räkorna och deras avkommor, är det så att de minsta dvärgarna inte är riktigt rörliga. Biräkor sitter mer eller mindre alltid på samma ställe under de första dagarna i livet. Om det inte finns någon mat där, otur! I ett akvarium med babyräkor används därför ofta dammfoder som Shrimp King Baby Microgranulate . Den fördelas jämnt i tanken så att alla får sin del. Om de större räkorna får tag i en del av det är det ingen fara, Shrimp King Baby är ett mycket bra foder för dem också. Medan vissa fortfarande diskuterar färgmat har andra redan börjat njuta av vackra färgglada räkor ... Naturliga astanxantiner ingår också i räkornas dagliga kost i naturen. Men dessa ämnen kan inte bara ge färg, de spelar också en mycket viktig roll för räkornas immunförsvar! I Shrimp King Color ingår dessa naturliga färgförstärkare. De kan ge färgglada räkor, särskilt färgglada arter, en ny knuff i rätt riktning. Vad de inte kan göra är att förvandla en genomskinlig räka till en klarröd räka. Men ingen vill det. Och så har vi specialisterna bland räkorna - fläkträkorna föredrar att äta fina svävande partiklar som de filtrerar ur vattnet med sina fläktar. Detta är ganska svårt i ett rent akvarium, så Dennerle har utvecklat Rejekung Atyopsis, ett speciellt dammfoder för dessa fantastiska djur. Den flyter också länge i vattnet och sjunker inte för snabbt, så att dina Atya-, Atyopsis- och Atyoida-fanrekor får bra mat

Vi önskar dig mycket roligt med ditt nya akvarium!

Din Chris Luckhaup