Verktyg i Akvariet

Verktyg i Akvariet

Växtpincetter och verktyg för akvarier!

Aquascaping är fortfarande mycket modernt och man hör många modeord, inklusive det vackra ordet Tools på engelska. Men varför skulle du behöva verktyg i ett akvarium? Kan du inte bara använda dina goda gamla händer?

Varför behövs speciella verktyg för akvariet överhuvudtaget?

Som en traditionell akvarist som försöker plantera sitt akvarium på ett någorlunda vackert sätt vill man dock ha något som är mindre klumpigt och otympligt än den mänskliga handen. Särskilt i ett nanoakvarie har du svårt att få till fina förgrundsväxter om du bara har dina fingrar som verktyg. Med vanliga pincetter eller hushållssaxar fungerar det förstås på något sätt, men snarare dåligt än bra, eftersom de flesta av de verktyg som vanligtvis används i hushållet är alldeles för korta - vilket gör arbetet riktigt tråkigt. Nej, tillverkarna hade något i åtanke när de utvecklade verktyg för aquascaping! Dessa verktyg är mycket bättre lämpade för arbete i akvariet eftersom de har en bra längd. Du behöver alltså inte dyka ner med huvudet före i akvariet, utan kan bekvämt komma upp med verktyget från ovan och behöver inte blöta ner armarna.

Vilket verktyg för vilket ändamål?

Pincett för plantering:

Med en pincett kan du plantera dina akvarieväxter särskilt effektivt i substratet. Plant Tweezers XL från Dennerle är 45 cm långa och kan tack vare sina tunna spetsar användas överallt, även på besvärliga ställen mellan stenar och rötter. Greppytorna är räfflade och håller fast växterna ordentligt utan att klämma dem. Du kan också använda pincetten för att sänka ner gödningskulor eller kapslar (Dennerle NutriBalls ellerPowerTabs) i substratet nära rötterna på akvarieväxterna om de vill ha en extra dos av näringsämnen. Du kan också använda pincetten för att fiska bort allt som inte hör hemma i akvariet - döda växter eller annat skräp. Du kan till och med använda dem för att snabbt gräva igenom substratet om du misstänker att något håller på att ruttna. Nano Aquascaping Set från Dennerle innehåller förstås också en pincett för växter, som fungerar precis som sin storasyster i XL, men är mycket bättre lämpad för ett mindre nanoakvarium eftersom den är mycket kortare med en total längd på 27 cm. Med den kan du nå varje hörn även i små kuber och manövrera skickligare.

Planteringstips

Ett litet tips vid sidan om: Om du inte klipper av alla blad på dina stamplantor på den del som går ner i jorden, utan lämnar kvar bladstjälken och en liten del av bladet, har du skapat ett slags liten barb som håller stamplantan kvar i jorden och hindrar den från att gro. Ett annat tips vid sidan om: att sätta in förgrundsväxter kan göra dig förtvivlad även med en pincett, de små rötterna är ofta för fina och uppvällningen är för hög. Du kan enkelt avhjälpa detta med ett litet knep. När det gäller konventionellt producerade vattenväxter med stenull på rötterna tar du inte bort all stenull utan lämnar den översta centimetern nära växten. Det fungerar som ett ankare när plantan planteras och ökar plantans vidhäftning till substratet. Detta fungerar naturligtvis inte med växter som odlas in vitro ... Det finns ingen stenull här. När du planterat dem strör du försiktigt lite Akvariegrus eller Jord över dem så att de är lätt täckta. Den extra vikten håller dem nere tills de har slagit rot. Du kan också täcka ett grovt substrat med ett lager fint substrat, där de fina rotknölarna från förgrundsväxterna snabbare får fotfäste och bättre stöd.

Sax

Användningen av en sax är på något sätt självklar. De kan användas för att korta av för stora mosskuddar, för att korta av för långa stamplantor, för att ta bort gamla, fula blad eller för att tunna ut och korta av för stora rosettplantor. Den är också bra när du förbereder växter för plantering. Du kan korta av rötterna till 3-4 cm så att de förgrenar sig bättre direkt efter planteringen och inte kläms ihop under planteringen. Nanoväxtsaxen i Nano Aquascaping Set från Dennerle är 25 cm lång och är supermanövrerbar även i små akvarier.

Planteringstips

Ett annat litet tips vid sidan om: När du planterar nålkrasse ska du klippa av de fina bladen 1-2 cm ovanför rötterna. Växten får nya blad underifrån och blir mycket vacker. Den skulle ändå ta bort de gamla bladen, och fisseln i akvariet kan vara en oändlig plåga eftersom den verkligen fastnar i alla hörn.

Ett annat litet tips vid sidan om: Om du har köpt stjälkplantor i krukor som står i stenull och du vill slippa gnaga bort stenullen (vilket alla akvarister förstår alltför väl, det finns faktiskt inget mer irriterande när man förbereder växter) - klipp helt enkelt av stjälken ovanför krukan och korta av de nedersta 3-5 bladen enligt beskrivningen ovan i det första lilla tipset. Stamväxter är kända för att de bildar rötter otroligt snabbt, så du kan bara sätta in de nakna stammarna så gör växten resten.

Grusspade

Med grusspaden i Nano Aquascaping Set kan du jämna ut substratet. Inget förstör utseendet på ett annars kärleksfullt och omsorgsfullt inrett akvarium som ett ojämnt fördelat, ojämnt substrat fullt av gupp och hål. Men det behöver det inte vara ... grusspaden från Nano Aquascaping Set från Dennerle har en total längd på 32 cm och två spateländar med olika bredd, en 15 och en 68 mm bred. Du kan antingen använda den för att jämna ut jorden eller för att jämna ut den mellan rötter eller stenar.

Rengöringsmaskin

Den är inte nödvändigtvis ett klassiskt verktyg för akvariebyggande, men Dennerle Cleanator är ett användbart och förnuftigt verktyg i akvariet. Med den dubbelsidiga svampen rengör du ditt akvarieglas perfekt, och den silverfärgade, grova sidan i rostfritt stål tar även upp fläckar och avlagringar som orsakas av hårda och envisa alger, som t.ex. fläckalger eller krustalger. Garanterat reptåligt, rostfritt stål är mjukare än glas, och svampsidan.

Nano Alginator

Nano Alginator är också ett användbart litet rengöringsverktyg för akvariet, särskilt för Nano Cubes och Scaper's Tanks med sina böjda hörn på framsidan. Rengöringsytan är något rundad, vilket gör att den kommer in i hörnen utan problem, något som konventionella magnetiska skivrengörare inte klarar av. Den extra platta innerdelen glider också lätt bakom tekniken och går igenom alla typer av dekorationer utan att fastna. Med en hållkraft på 2,5 kg är neodym-magneten riktigt stark och håller tillförlitligt.

Särskilt innan du tar bilder i akvariet rekommenderas användningen av Dennerle Cleanator och/eller Nano Alginator, annars kommer du att tillbringa timmar med att stämpla bort alla slags partiklar från dina bilder på akvarieglaset. Du har förmodligen bättre saker att göra ... Du kan till exempel njuta av att ditt akvarium är fritt från fläckar.

Vi önskar dig mycket nöje med ditt akvarium!

Din Chris Luckhaup