Utfodra akvariefiskar på rätt sätt

Utfodra akvariefiskar på rätt sätt

Hur matar man egentligen akvariefiskar?

Utfodra fiskar på rätt sätt, förebygga problem i akvariet

Fiskfoder är en enormt viktig och ofta underskattad faktor i akvariet - det används inte bara för att mata akvariefiskarna utan kan också vara orsaken till vissa problem i akvariet om det inte hanteras korrekt. Ofta händer det att man inte alls kan se att problemen är direkt kopplade till fiskfodret. Så många akvarister har gjort sina första försök med skit som t.ex. algplågor och kan inte komma igång för att de inte ändrar något i fråga om fodret - för att de inte ser sambandet med fodret.

Men om du inte eliminerar orsaken finns det ingen hållbar lösning!

Billiga flingor av grovt blandade ingredienser som köps i en 1000 grams burk som står i skåpet under lång tid och bara ges till alla fiskar i akvariet kan orsaka problem: Olämpligt fiskfoder kan vara orsaken till många fula saker i akvariet, från sjuka fiskar som dör alldeles för tidigt, men också från snigelangrepp till algangrepp.

Samband med snigelpest!

Ett tips som ofta hörs i grupperna på Facebook är till exempel att om du har för många akvariesniglar behöver du bara mata mycket mindre - men vissa människor matar väldigt lite och har ändå problem med sniglar. Om maten inte uppfyller fiskarnas behov eller om den billiga maten är svår att smälta kommer det att finnas för många sniglar i ryggen ... Fisken kan inte riktigt använda denna typ av mat och bajsar bokstavligen ut näringsämnena. Sniglarna är glada över detta eftersom de också äter fiskrester och är ganska smärtfria i detta avseende. De stackars fiskarna svälter och sniglarna är glada i alla fall. Skit, så du har matat för lite förgäves!

Alger och fiskfoder!

Det samma gäller för algpest och algblomning. Om fisken inte kan utnyttja näringsämnena i fodret kommer de att komma ut igen. De kan sippra ut ur fiskarnas avföring och hamna i vattnet och "gödsla" inte bara akvarieväxterna utan även algerna. Du kan sedan desperat gödsla mot detta, tillsätta koldioxid i akvariet och göra vad du vill - men om du fortsätter att utfodra med samma skräp och inte genomför de andra åtgärderna konsekvent kommer det alltid att uppstå problem även här.

Fiskmat och grumligt vatten!

Molnigt vatten orsakas ofta av en bakterieblomning. Du kan känna igen detta främst genom att vattnet är grumligt vitt, dvs. inte grönt eller brunt. Om du är osäker på om ditt vatten har en grönaktig färg kan du kort hålla ett vitt kort i vattnet nära bakom glaset. Bakterier - precis som alger - behöver näring, och fiskfoder som inte utnyttjas väl ger dem just det. Även här är ett ordentligt fiskfoder med bra näringsämnen en försäkring mot grumligt vatten och bakterieblomning.

Hur känner du igen ett bra fiskfoder?

Bra fiskfoder är fullständigt deklarerat - en öppen lista över alla ingredienser och råvaror på etiketten är en bra början! Det är viktigt att se till att inga billiga fyllmedel ingår. Förekomsten av lockämnen är inte heller ett så bra tecken; ibland är aromämnena avsedda att dölja sämre råvaror som fisken aldrig skulle äta i livet. Fiskmjöl är inte heller ett bra foder för alla fiskar - mycket få fiskar är rovdjur som äter andra fiskar, utan snarare allätare som huvudsakligen äter insekter, växter och alger. Till och med de rena köttätarna bland fiskarna, t.ex. Siamesisk kampfisk, äter inte andra fiskar i naturen, utan maskar, insekter, insektslarver och små kräftdjur.

Hård mat kontra mjuk mat!

Hårda foderkorn kan till och med skada en känslig fiskmun när den biter, vilket kan leda till svampinfektioner. Vi vill inte ha det! Ett mjukt fodergranulat är alltså inte bara lika med naturens matare, utan skyddar också aktivt fisken från följdskador till följd av olämplig matning.

Vilket foder är bra för mina fiskar?

Allätare

I ett akvarium är det svårt att utfodra specifikt. Den goda nyheten är att de flesta populära akvariefiskar som guppies, neonfiskar, änglafiskar, många malar och andra är allätare och klarar sig bra med en kost som består av både vegetabiliska och animaliska beståndsdelar. Granulatkost Dennerle Complete Gourmet Menu är till exempel ett sådant balanserat livsmedel med mjuk konsistens, liksom Complete Gourmet Flakes. Här har inget fiskmjöl använts och näringsämnena har brutits ner så att fisken kan utnyttja dem mycket väl, vilket resulterar i mindre rik avföring.

Om du vill se vackrare färger hos dina fiskar kan du också använda Dennerle Color Booster. Här har Dennerle lagt till lite astaxanthin till huvudfodret, som dina fiskar behöver för att få fina färger.

Om du tenderar att hålla små fiskar i ditt akvarium är det värt att ta en titt på Neon & Co. booster från Dennerle. Det finare granulerade fodret riktar sig särskilt till tetror, danios och barbbar samt guppies i akvariet, som kan ha lite svårt att hantera de större granulerade bitarna i huvudfodret. Här täcks också allätarnas behov perfekt, och högkvalitativa insekter och krill täcker behovet av animaliskt protein, medan högkvalitativa växtkomponenter täcker den vegetariska delen, som dessa små allätare också behöver.

Guppy & Co. booster riktar sig också till allätare. Den innehåller många naturliga ingredienser som fungerar som en färgförstärkare och kan ge fantastiska färger, särskilt för de färgglada guppyerna. De känsliga och numera tyvärr ganska sjukdomsbenägna guppyerna får också stöd av en blandning av immunstärkande ingredienser som betaglukan. Här finns ett högre innehåll av grönsaker eftersom guppyer i naturen också gillar att äta något grönt.

Den är också utformad för alltätare och är Cookies Special Menu från Dennerle. Dessa snabbt sjunkande matchips är avsedda för bottenlevande allätande akvariefiskar, t.ex. pansarmal, Loach, Fengäddor, Pangio och många malar. Naturligtvis kommer en och annan guppy också att äta av kakorna, men eftersom kakorna sjunker snabbt får bottenlevande fiskar i akvariet ändå sin ranson.

Specialisterna!

Men det finns inte bara allätare i akvariet, utan även matspecialister. Kampfiskar tillhör till exempel denna grupp. I naturen är de rena köttätare som inte ens i undantagsfall äter alger. En kost med för mycket vegetabiliskt material gör att deras tarmar täpps till. De kan till och med bli sjuka eller dö tidigare, och det vill ingen! Fryst och levande foder är ett bra val för dem, men om du inte har plats i frysen eller inte är så förtjust i stinkande levande foderkulturer på fönsterbrädan har Dennerle lanserat ett alternativ med Betta Booster. Även om detta också innehåller en växtkomponent är den jämförelsevis mycket lägre än i allmänt fiskfoder. Varför finns det växter i den överhuvudtaget? Det är ganska enkelt - även i naturen äter bettas vegetabilisk föda, nämligen tarminnehållet från sina byten, som huvudsakligen äter alger och liknande! Betta Booster är också ett utmärkt foder för trådfiskar och gouramis, förresten.

För köttätare, men även för allätare, erbjuder den värdefulla frystorkade Calanus FD Natural från Dennerle en stor variation. Här har Dennerle förpackat arktiskt zooplankton i burkar - superaromatiskt och i lämplig storlek för alla små och medelstora akvariefiskar. Med den näringsrika naturliga maten Calanus FD Natural kan du till och med få in kräsna vilda fiskar i tillskottsfodret.

Dennerle Pleco Menu riktar sig särskilt till de malar som främst rengör alger från glas och dekoration i akvariet och även äter av annan tillväxt. Förutom den klassiska Ancistrus sp., som suger på en pannkaka, finns det även andra loricariider med sugande munnar. Detta inkluderar bladverk, som förser malen med fibrer för en fungerande tarm, vitaminrika grönsaker och naturligtvis alger. En liten andel insektslarver och kräftdjur efterliknar djurinnehållet i den tillväxt som malen automatiskt får i sig i naturen. De hårda berättelserna ser till att malarna inte bara kan suga upp maten utan de måste jobba hårt för att få tag på något av den - precis som i naturen! Detta ger variation och motverkar tristess i och framför akvariet.

Goldy Booster är ett speciellt granulat för guldfiskar. De behöver animaliska och vegetabiliska komponenter ungefär hälften och hälften, och de vill ha ett lite större granulat. Dennerle har naturligtvis tagit hänsyn till detta med Goldy Booster. Så bra att Dennerles specialfoder av hög kvalitet nu också finns tillgängligt för guldfiskar och deras avelsformer som lionhead, shubunkin och comet!

Fortsätt med matspecialisterna ... Här ingår också de vackra cichliderna från Afrika och Sydamerika. Många cichlider och dvärgcichlider är inte allätare, utan barnkammarätare (alltså mestadels vegetarianer, med enstaka små kräftdjur som fortfarande sitter kvar i algerna) eller de mer rovdjurskrävande cichliderna (men som fortfarande får i sig en viss mängd växtnäring genom tarmarna på sina matare). Med Cichlid Veggy för tillväxtätare och vegetarianer bland cichliderna och med Cichlid Carny för köttätare har Dennerle satt nya standarder för näring till cichlider och dvärgcichlider i akvariet.

Naturligtvis hyllar Dennerle också akvaristikens kung, diskusen. Diskusfiskar är ofta ganska svåra att hålla eftersom de inte bara ställer höga krav på vattenvärden, utan också är svåra att få konstgjord mat till. Discus Soft är ett speciellt mjukt granulat som känns som en mjuk insektslarv i diskusmunnen och skapar en fantastisk matningsupplevelse för diskusen. De vackra diskusfiskarna får dessutom alla animaliska och vegetabiliska ingredienser de behöver. Med naturliga vattenlevande djur som proteinleverantörer - inga däggdjur har bearbetats här, vilket definitivt är viktigt för diskusdjurens hälsa. Den klassiska utfodringen av nötkreaturshjärtan har blivit mycket kontroversiell under tiden.

Vi på Olibetta är mycket stolta över att vi kunde vinna Dennerle med dess högkvalitativa fiskfoderserie som partner för vår webbutik. Hos oss köper du bara det bästa fiskfodret, som inte bara inte belastar dina fiskar utan aktivt kan förbättra hela biosystemet i ditt akvarium.

Vi önskar dig mycket nöje med ditt nya akvarium!

Din Chris Luckhaup