Räkodling

Räkodling

Färgglada räkor i akvariet!

För fiskar finns det minimikrav - riktlinjer för att hålla dem i akvarier i Tyskland och till och med lagar i Österrike. Till skillnad från fiskar gäller inte dessa lagar och riktlinjer för räkor - så du kan hålla dem helt lagligt i akvarier med en bred på mindre än 60 cm. Utrymmet i ett mindre nanoakvarium räcker lätt till för de små krypen, eftersom djuren inte simmar så mycket och tenderar att leva på ytan. Du kan därför också utforma ett nanoakvarium så att de små dvärgräkorna trivs riktigt bra i det. Du bör dock tänka på att de inomhusfilter som levereras med standardkompletta set på 54 liter vanligtvis inte är lämpliga för räkor - här kan de komma in i filtrets insida, där de sedan hackas upp av filterhjulet. I det här fallet måste du antingen köpa ett räk-säkert inomhusfilter - eller välja NanoCube Complete från Dennerle. I detta eleganta paket har alla tillbehör utvecklats med räkorna i åtanke och testats för att de ska vara lämpliga för räkor.

Nanoakvarier är inte för nybörjare? Inte alls!

Man hör ofta invändningen att små akvarier inte är för nybörjare - detta kan nu säkert anses vara motbevisat! Tekniken är så avancerad att det nu finns högkvalitativa filter, belysningssystem och till och med möjlighet till professionell CO2-gödsling för nanoakvarier. Utbudet av akvarieväxter är också mycket större numera. Det finns många fler nanoväxter och även nanoakvariedekorationer. Om du läser på lite och undviker några grundläggande nybörjarmisstag från början finns det inget som kan stå i vägen för en framgångsrik räkhållning, så - låt dig inte ryckas med!

En viktig punkt när det gäller räkor: vattnet

Det finns många olika dvärgräkor i akvariehobbyn, som kommer från olika biotoper och därför också behöver olika vattenvärden. Numera kan du som tur är välja din önskade buljong beroende på ditt kranvatten. Eftersom ett nanoakvarium naturligtvis inte är särskilt stort kan du skapa exakt det vatten som dina favoriträkor behöver med osmosvatten och mineralsalt. Det är egentligen inte svårt - mineralsaltet mäts upp och blandas i vattnet. Så är det, alla matlagningsrecept är mer komplicerade.

Räkor från mjukt vatten!

Det bästa exemplet på en mjukvattenräka är den populära rödvita eller svartvita bi-räkan, även kallad Crystal Red eller Crystal Black, som är en riktig blickfångare. Den kommer från biotoper med mycket mjukt vatten och skulle också vilja ha den i akvariet. Du kan också hålla bi-räkor i hårdare vatten, men ofta växer inte avkomman upp där eller så blir djuren sjuka, men det behöver inte vara så. Mät upp osmosvattnet och mineralsaltet med den medföljande skeden, tillsätt det, rör om kort, fyll på i akvariet och du är klar. Du behöver verkligen inte vara rädd för detta, proceduren är inte alls komplicerad. Mineralsalt för mjukvattenräkor känns igen på ändelsen GH+. Bee Salt GH+ från Dennerle är ett sådant salt, som är mycket lämpligt för att hålla bi-räkor.

Räkor i hårt vatten!

Ett utmärkt exempel på räkor i hårt vatten är de färgstarka Neocaridina. De klarar av nästan alla vattenvärden som sipprar ur kranen på våra breddgrader. De relativt okänsliga Neocaridina räkorna är definitivt lämpliga för nybörjare och är ivriga att föröka sig. De kan också hållas i kranvatten i många regioner. Varför finns det då hårdhetssalter för Neocaridina (som känns igen på suffixet GH/KH+), till exempel Räksalt GH/KH+ från Dennerle? Tyvärr är vattnets hårdhet inte allt - det kan finnas alla möjliga oönskade saker i kranvattnet, till exempel använder vattenverken ibland klor eller silver på grund av bakteriesmitta, och i vissa hus finns det fortfarande kopparrör för vattnet - silver, klor och koppar är mycket giftiga för våra akvarieinvånare! Om du inte vill använda osmosvatten och mineralsalt bör du tömma vattnet väl för att undvika kopparavlagringar. Mer koppar löses upp från rören i varmt vatten, så det är bättre att fylla akvarievattnet med kallt vatten. Om du är osäker kan du låta den stå framför värmaren en dag så att den kan nå rumstemperatur. För att eliminera klor kan du låta vattnet rinna genom duschhuvudet ner i akvariehinkarna. Den kraftiga vattenrörelsen driver ut kloret på ett tillförlitligt sätt. Du kan också virvla vattnet i akvariet i några timmar med en luftpump.

Det finns tyvärr inget botemedel mot silver i kranvatten, men silver är också ett dödligt gift för räkor. Om du vill vara på den säkra sidan är det bäst att använda en vattenkonditionerare som binder alla farliga ämnen i kranvattnet, t.ex. tungmetaller och andra saker som ingen behöver. Dennerle Clear Water Elixier och Dennerle Aqua Elixier är sådana vattenkonditionerare. Med Dennerle Clear Water Elixier blir vattnet först lite grumligt och sedan helt klart och lysande transparent.

Temperaturen i akvariet!

De flesta dvärgräkor kommer inte från tropiska områden och behöver inte ha det så fruktansvärt varmt i akvariet. Rumstemperatur, dvs. 18-24 °C, är bra för dem. En värmare behövs bara om du vill ha räkor från varmare områden eller om du bor i en iskällare. Även här erbjuder Dennerle Nano Thermo Compact den idealiska uppvärmningslösningen för ditt nanoakvarium, som inte är skoningslöst överdimensionerad, utan optimalt anpassad till den lilla vattenvolymen.

Filtret i akvariet - Internfilter!

Internfilter används ofta i nanoakvarier. Tyvärr är det som finns i butikerna ofta olämpligt för räkor, eftersom filtren suger vattnet genom stora öppningar genom vilka även mindre räkor kan passera. Tyvärr är det inre arbetet i dessa interna filter utformat så att filterhjulet är placerat precis bakom öppningarna - räkorna hackas bokstavligen upp. Dennerle har löst detta problem med Nano corner-filtret. Här finns också öppningarna (hur ska vattnet annars komma in i filtret, det finns inget annat sätt ...), men filtret är konstruerat på ett sådant sätt att inte ens de minsta räkorna kan nå filterhjulet - de skulle behöva verktyg för det. Om det inte räcker för dig - inga problem - finns det ett finmaskigt nät som du kan fästa på filtret, Dennerle Baby Protect. På nolltid är filtret helt säkert mot barnräkor. För mer välbesökta akvarier, där det är mycket matning och filtret måste göra mer, rekommenderar vi Nano Filter Extension filtertillbehöret istället för Baby Protect, som gör att du praktiskt taget kan fördubbla filtervolymen.

Filtret i akvariet - externt filter och ryggsäckfilter!

Externa filter och ryggsäckfilter som Dennerle Nano Scaper's Flow Hangon Filter lever inte inuti akvariet som ett internfilter, utan utanför vattnet. Ryggsäckfiltret hänger på akvarieglaset, det externa filtret står bredvid akvariet eller under det, i akvarieskåpet. Fördelen är att de inte tar upp något utrymme i akvariet (och internfilter är ibland lite fula, om man ska vara ärlig ...).

Med externa filter eller ryggsäcksfilter är vattenintaget ofta en svag punkt i räktanken - öppningarna är också ganska stora, och insidan av filtret är inte säkert för räkor. Du kan antingen oskadliggöra dessa vattenintag med en lämplig bit filtersvamp eller med ett rör av rostfritt stål.

Filtret i akvariet - grundläggande principer!

Oavsett vilken typ av filter du väljer måste det fungera dag och natt. Själva rengöringsarbetet i filtret utförs av bakterier som bryter ner organiska ämnen i vattnet som kan vara skadliga för räkor och gör dem oskadliga. Men de behöver syre för att kunna göra detta, och det färska vattnet från akvariet ger dem syre. Om du nu stänger av filtret över natten dör de och fungerar inte längre .... Så kom ihåg att alltid hålla filtret igång.

Filtret rengörs när du märker att det kommer ut synligt mindre vatten - då är filtermedierna täta. Filtermattor och liknande svampmaterial tvättas helt enkelt under rinnande vatten - utan tvättmedel! Om den inte längre blir ren, vilket till exempel kan hända med filterfleece, måste du sätta in en ny filterpatron.

Luftning i akvariet!

På dagen släpper växterna ut syre i vattnet, på natten förbrukar de en del. Om det råder syrebrist under natten, vilket ibland kan hända i mycket välplanterade akvarier, har det visat sig vara bra att lufta akvariet. När vattentemperaturen stiger på sommaren lagras till exempel mindre syre. Det kan också vara bra att lufta akvariet med en bubbelsten och en luftpump eller en oxydator. Detta ger mer syre, vilket är bra för akvariets invånare.

Substratet i akvariet

Optimalt för räkor från ganska hårt vatten (Neocaridina, Amano och Co) är ett neutralt naturgrus som Dennerle Plantahunter Grus eller Garnel Grus. Här kan du gå loss och använda grus i olika färger eller olika stora korn. Räkor från mjukt vatten, som bi- eller taiwanesiska räkor, gillar att sitta på ett mörkt substrat, vilket stabiliserar vattenvärdena och gör vattnet mjukare. Dennerle Räkjord är ett bra val för detta.

Inkörningsperioden

Ett akvarium har trots allt inga hjul! Det sägs dock att en tank måste köras in. Detta är den tid det tar för biologin i akvariet att komma igång. Låt ditt nya akvarium vara i drift i minst två veckor utan att du fyller det. Resten är gjort: den planteras, fylls med vatten och den tekniska utrustningen som filter, ljus och - om den finns - CO2 ansluts och fungerar som i normal drift. Här kan de nödvändiga bakterierna bildas för att omvandla giftig ammoniak och nitrit till relativt ofarligt nitrat. Du kan påskynda bakteriebildningen genom att inokulera ditt akvarium, dvs. genom att tillsätta ett bakteriepreparat med levande filterbakterier i det färska akvariet. Aquarium Starter Rapid från Dennerle är till exempel en mycket rekommenderad produkt för detta ändamål.

Därefter bör du också mata ditt akvarium, som fortfarande ser tomt ut men som kryllar av mikroskopiskt liv: bakterierna behöver Happahappa för att kunna föröka sig väl. För att göra detta kan du lägga till lite räkfoder i akvariet - men bara en liten bit. Det ger dem något att göra och deras antal kommer att anpassa sig till matutbudet. När du tillsätter djur efter inkörningsperioden finns det redan bakterier och den biologiska belastningen för dina räkor och sniglar kommer att hållas inom snäva gränser.

Om du mäter vattnet underz inkörningsperioden - till exempel med Dennerle Water Test Strips 6in1 - kommer du att märka att du får mycket olika resultat ju längre ditt akvarium är inkört. Detta beror på att olika bakterier kan släppa ut ånga och föröka sig här. Först stiger ammonium (NH3)/ammoniak (NH4)-nivån kraftigt för att sedan sjunka igen, varefter man kan mäta högre koncentrationer av nitrit (NO2), som är giftigt för fiskar och ryggradslösa djur - detta är den s.k. nitrittoppen. Det är först när detta ämne återigen sjunker under detektionsgränsen som du kan fylla ditt nya akvarium med gott samvete.

Om du har använt Dennerle Aquarium Starter Rapid, kan nitrittoppen vara mycket svag eller inte alls. Om inget har hänt efter två veckor och du har inokulerat ditt akvarium kan du anta att allt är i sin ordning och tillsätta räkor.

Stocken i akvariet!

Räkor är små, men de har ett socialt beteende och är gruppdjur. Ett riktmärke är 10 djur per art. Mycket smidiga räkor är till exempel Amano-räkorna. De simmar mycket och är i allmänhet mycket livliga, så de behöver ett akvarium med en bred på minst 60 cm. Andra arter av dvärgräkor kan placeras i en NanoCube på 10 eller 20 liter. Det viktiga här är inte så mycket simutrymmet utan snarare de ytor som dvärgarna kan sitta och beta på.

Vattenbyte och akvarievård!

I allmänhet kan du klara dig bra med ett vattenbyte på 10-30 % varje vecka. Om du matar mycket och gödslar dina växter ordentligt bör du hellre byta 50 % av vattnet så att inga oönskade ämnen samlas i vattnet. När du byter vatten kan du också rengöra glaset samtidigt. Om du gör detta varje vecka blir de inte så smutsiga att du måste använda andra metoder än Alginator. Hos många räkhållare kommer du att se att de inte rengör akvariets bakre vägg och sidofönster så kliniskt rena, för här hittar räkorna massor av tillväxt och du kan observera dem perfekt.

Om du vill vara helt säker på att du inte suger in några räkor när du byter vatten kan du antingen hålla ett vakande öga eller säkra slangen med en nylonstrumpa. En gång i månaden bör du kombinera vattenbytet i ditt akvarium med en rengöring och suga ut mulmen. Detta kan enkelt göras med Dennerle Mulm Dammsugare. Särskilt på de ställen där du normalt matar är det spännande att dammsuga och du bör absolut inte låta bli att dammsuga.

Det färska vattnet hälls bäst i akvariet med hjälp av en vattenkanna med sprutmunstycke. En kraftig vattenstråle skulle störa utrustningen, och det vill vi inte ha! Om du använder vattenförbättringsmedel, härdningssalter eller andra vattenvårdsprodukter ska du blanda dem med färskvattnet i vattenkannan och röra om ordentligt innan du häller vattnet i akvariet.

Håller kropp och själ samman - maten!

Räkor äter alla typer av beläggningar och filmer i akvariet: alger, bakterier och andra mikroorganismer .... så att de inte svälter lätt. Räkorna bör få ett foder som är anpassat till deras matvanor i naturen - mycket växtfoder och proteiner från ryggradslösa djur, t.ex. insekter (larver). Dennerle har studerat detta ingående och använder endast de bästa ingredienserna i Shrimpking-serien för att ge räkorna ett långt och hälsosamt liv.

Ett speciellt räkfoder - bladverk i akvariet!

Bruna höstlöv finns också i riklig mängd i vattendrag i ryggradslösa djurs hemvatten och är en av deras favoritföda. Förutom fibrer innehåller den även tanniner och humusämnen som hjälper alla vattenlevande kräftdjur att röra sig och kan till och med binda föroreningar. Dessutom bildas här särskilt välsmakande biofilmer som räkorna äter med stor förtjusning. Bruna höstlöv från alla vanliga inhemska lövträd är lämpliga. Du bör alltid ha två eller tre av dessa blad i akvariet - de ser också mycket naturliga ut och är en vacker dekoration i akvariet. Om du inte har tillgång till rena blad kan du använda Terminalia catappa från kontrollerade källor. Dennerle tillverkar även dem för nanos i lämplig storlek.

Happahappa för växterna - gödsling i akvariet!

Ofta hör man: Ingen gödsel i räkakvariet! Det finns koppar i den! Men oroa dig inte - om du följer doseringsanvisningarna skadar inget gödselmedel för akvarieväxter dina små kryp. Om det överhuvudtaget innehåller koppar är det endast i mycket låga koncentrationer som inte skadar djuren. Dennerle Växtgödsel för akvarier är särskilt anpassade för räkor och co. och äventyrar inte dina djur.

Akvariedekoration - rötter!

Det finns många olika akvarierötter, som alla är väl lämpade för räkor. En del av dem växer fortfarande upp i början. Du kan antingen vattna rötterna i förväg eller hålla dem nere med en sten tills de suger upp vatten och sedan ligger kvar av sig själva. Naturlig rotved gör ofta akvarievattnet mer eller mindre brunt till en början. Detta skadar inte räkorna, och efter ett tag avtar effekten ändå av sig själv. Strax efter insättningen kommer du att märka en vitaktig beläggning på vissa akvarierötter. Det är inte mögel, utan en bakteriebeläggning. Mikroberna utnyttjar sockerrester i träet och försvinner av sig själva när de har förbrukats.

Akvariedekoration - stenar!

Om du inrättar ett akvarium för räkor med mjukt vatten, till exempel rödvita eller svartvita bi-räkor, måste du se till att akvariegruset inte innehåller kalk, vilket skulle göra vattnet hårdare. Detta är lätt att kontrollera - droppa bara lite vinägeressens eller annan stark syra på stenen och se om det börjar skumma. Det betyder att den innehåller kalk och bör därför endast användas i ett akvarium som inte har mjukt vatten med surt pH-värde. Sådana stenar passar då bättre i ett akvarium med Neocaridina som Red Fire eller Red Sakura.

Slutsats!

Sammanlagt är det allt - en inte alltför kortfattad översikt över hur man håller räkor, men som verkligen ger dig allt du behöver veta för att lyckas med de små rackarna. Det är inte så svårt, våga dig själv!

Vi önskar dig mycket nöje med ditt nya akvarium!

Din Chris Luckhaup