Nanoaquaristik

Nanoaquaristik

Lageralternativ och uppställning i nanoakvaristikens värld.

Nanoakvarier har etablerat sig i hobbyrummet under de senaste åren och de är här för att stanna. Medan små akvarier tidigare var mer ett fall för specialister har de nu kommit in i centrum och är ofta mångas första akvarie nanotankar.

Detta beror säkert delvis på att det är mycket trevligare att sköta ett litet akvarium - 5 liter vatten byts ju snabbare än 200 liter - och delvis på den otroliga attraktionskraften hos en vackert inredd nanokub. Vi får inte heller glömma bort hanterbarheten.

En liten tank på 20 liter är mycket snabbare att sätta upp (och flytta) än en enorm koloss på 400 liter, och du behöver inga extra möbler eller en byggnadsingenjör. En nano passar i ett vardagsrumsskåp eller till och med på ett skrivbord. På det hela taget kan du integrera ett nanoakvarium mycket bättre i din livssituation och njuta av det i vardagen. En mycket viktig faktor här är naturligtvis att industrin har förstått tidens tecken och följt med i utvecklingen. Företaget Dennerle kan med självförtroende sätta pionjärmedaljen på sin rockärla - med sina eleganta NanoCubes och Scaper's Tanks har företaget tagit nanotrenden från akvariekällare och gjort den samhällsanpassad. De rätta tillbehören har förstås hjälpt till! Nu behöver ingen som vill sätta upp en dvärgtank improvisera.

Den vackert utformade Lighting Nano Style LED och naturligtvis den praktiska, räkskyddade Nano Corner Filter är faktorer som har påverkat nanoakvaristiken avsevärt och gjort den mycket mer användarvänlig. Det finns nu även en Nano Disc Magnet som är perfekt för att komma in i de rundade hörnen på Cubes.
De elegant rundade, sömlösa framkanterna på de högkvalitativa glasakvarierna har för övrigt blivit ett varumärke för Dennerle.

Under tiden finns inte bara de kubformade Nano Cubes, utan även de rektangulära Scaper's Tanks i olika storlekar. Dessa akvarier erbjuder lite mer utrymme, särskilt för mer genomarbetade akvarieindelningar och akvarier. Den stora basytan i förhållande till höjden är särskilt attraktiv - det finns gott om utrymme på baksidan för akvarieutformning. Scaper's Tanks är inte bara idealiska för aquascaping, utan även för att hysa dvärgflodkräftor, eftersom dessa varelser nästan uteslutande rör sig till fots i akvariet och därför spelar golvytan en mycket viktigare roll för dem än höjden. De behöver egentligen inget simutrymme ändå. Eftersom det i Tyskland är otillåtet att hålla fiskar i akvarier som är mindre än 54 liter (i Österrike är det till och med förbjudet), var små akvarier tidigare förbehållna ett fåtal uppfödare som specialiserade sig på fiskar som krävde lite utrymme. Under tiden har dvärgräkor och dvärgkräftor dock en stadigt ökande popularitet i akvariet, och för dessa djur är Cubes och Scaper's Tanks verkligen optimala.

Du kan hålla de färgglada dvärgräkorna perfekt i ett akvarium på 20 liter eller mer, men en enda kampfisk trivs också mycket bra i ett nanoakvarium. Vad passar bättre än en snyggt planterad kub eller ett akvarium med en snygg LED-lampa i nanostil ovanför? Det diskreta hörnfiltret har utvecklats speciellt för räkodling, och det finns ett matchande filter för Scaper's Tank. Det är mycket enkelt - och billigt - att inrätta ett nanoakvarium.

Du behöver inte mycket! Lite substrat - det vattenneutrala Nano Räkgrus i den praktiska förpackningen på två kilo är idealiskt här - så att du inte har en öppnad gruspåse på 10 kg som står kvar senare, vilket egentligen bara är irriterande. Detta grus finns även i svart. Om du vill ha växter som behöver mycket näring kan du använda Nano DeponitMix för att lägga till ett näringsrikt substrat under gruset.

Ett litet tips:

Om du inte fyller DeponitMix upp till glaset, utan lämnar ungefär två centimeter fritt till kanten, kommer du inte att se några tvåfärgade skikt på glaset senare. Om du gillar att hålla biräkor kan du använda Shrimp King Active Soil, som automatiskt justerar vattnet så att birekor och andra räkor som föredrar mjukt vatten känner sig bekväma i det.

För dem som vill ha en turboliknande växttillväxt i nanoakvariet och värdesätter en särskilt växtvänlig miljö kan du också använda Scaper's Soil, som är förgödslad och ger växterna all den näring de behöver i två år.
På golvet kan du till exempel sätta accenter med de fantastiska Plantahunter-naturplattorna, som finns i ovanliga former och storlekar och naturstensfärger. Din fantasi begränsas endast av akvariets fyra glasväggar. Och ibland inte ens det - många akvarister har redan byggt ut sina NanoCubes och byggt ett landskap runt dem, vilket är ovanligt vid första anblicken, men som faktiskt ser riktigt bra ut.

Därefter kommer vi till det så kallade hårda landskapet - möblering med rötter och stenar. När det gäller rötterna är det tillåtet att använda vad du vill (och som passar in i akvariet ... i nödfall måste du använda en såg).
Det finns en liten begränsning med stenarna, om man vill hålla bi- eller andra räkor från mjukt vatten - då är stenar som innehåller kalk inte lämpliga, eftersom de kan göra vattnet hårdare. Du kan enkelt ta reda på om stenarna innehåller kalk: Droppa lite ättiksessens på den och om det skummar betyder det att det finns kalk i stenen.

Rötter och stenar tenderar att placeras i mitten av akvariet. Du kan till exempel plantera dem med mossa eller med epifytväxter som små Anubias (t.ex. Anubias nana "Pangolino") eller Bucephalandra. Om du använder planterade rötter när du sätter upp akvariet är det bäst att alltid spraya dem med lite vatten så att bladen inte vissnar. Fyll sedan akvariet med så lite vatten som möjligt så att det ligger precis ovanför substratet - det gör planteringen mycket lättare.

För nanoakvarier har främst små växter som inte växer särskilt kraftigt visat sig vara värdefulla - annars måste du använda växtsaxar alltför ofta i små akvarier. Mossor eller små förgrundsväxter som Marsilea eller Glossostigma är perfekta för förgrunden. I mellangrunden växer lite högre växter som blir 5-10 cm.

I cubes bör man se till att växterna inte blir för breda; i Scaper's Tank är designmöjligheterna mer generösa tack vare den mycket större basytan.

Fyll sedan försiktigt akvariet med vatten. De ganska små vattenmängderna kan enkelt hällas i med en vattenkanna, så det finns ingen anledning att lägga ut en slang halvvägs genom huset. Se till att vattenkannan definitivt har en pip, eller placera ett litet fat eller något liknande i akvariet som du låter vattnet rinna in över. Placera nu hörnfiltret i ett av de två bakre hörnen med sugkopparna och häng Scaper's Flow på akvariets bakre vägg. Värmeälskande djur som kampfiskar får en Nano ThermoCompact värmare. Allt du behöver göra är att koppla in de elektriska apparaterna och du är klar!

Proffstips:

Låt ditt akvarium stå i två till tre veckor utan att du fyller det, så att tillräckligt många bakterier kan bildas i filtret för att bryta ner föroreningar i vattnet.

Vi önskar dig mycket nöje med ditt nya akvarium!

Din Chris Luckhaup