Inrätta ett akvarium

Inrätta ett akvarium

Vad behöver du för ett nytt akvarium?

Att inrätta ett akvarium är verkligen ingen doktorsavhandling. För alla som inte vågar ta sig an ämnet akvaristik har vi en steg-för-steg-guide här. Vi visar dig hur du gör det på bästa sätt och hur du kan göra ditt akvarium riktigt bra, även om du precis har börjat med ämnet.

Det rätta akvariet

Med en stor Dennerle Nano Cube är du på rätt sida. Den vackra formen med de rundade hörnen på framsidan passar verkligen in i alla rum, och handfatet är inte längre så litet med en kantlängd på 38 x 38 x 43 cm. Denna Nano Cube rymmer 60 liter - en idealisk mängd vatten för nybörjare. Mindre akvarier är lite mer sårbara eftersom den mindre mängden vatten inte buffrar bort lika mycket, men här har du redan ett mycket bra akvarium. Nano Cube är perfekt för att hålla räkor och dvärgkräftor, och en enda Betta skulle också trivas här.

Inkluderat i den kompletta uppsättningen

I Dennerle Nano Cube Complete Style LED 5.0 har vi allt som våra hjärtan önskar. Detta kompletta set innehåller: (Nano Corner Filter XL)-filtret, som säkerställer hälsosamt och rent vatten och där användbara filterbakterier kan slå sig ner och bryta ner vattenföroreningar. Samtidigt är Nano Corner Filter säkert och effektivt för räkor, med en lång livslängd mellan nödvändiga rengöringar. Även om små räkor kommer in i filterkammaren finns det ingen chans att de kommer till filterhjulet. Det är bara att öppna den och få ut dem i säkerhet. Nano Cube Complete Style-setet levereras dessutom med en Style LED L . Med den här belysningen ger du även mer krävande akvarieväxter tillräckligt med ljus så att de kan växa hälsosamt, kraftigt och vackert. Den svarta Scaper's Back ingår också i setet. Det ger akvarieväxter och djur rätt förutsättningar och låter deras färger lysa upp. Den kompletta uppsättningen innehåller även substrat: med 6 kg Sulawesi Black räkgrus och DeponitMix näringssubstrat ger du dina plantor en bra grund. Du hittar också en skumkudde i setet (detta är viktigt eftersom de minsta sandkornen under jordglaset kan orsaka sådana spänningar att glaset spricker, skummet balanserar trycket och isolerar samtidigt nedåt) och en täckplatta som minskar avdunstningen och kan förhindra att djur hoppar ut.

Vad mer behöver jag?

Denna kompletta uppsättning innehåller i princip allt du behöver för att komma igång direkt. Du behöver fortfarande: eventuellt en timer för ljuset, växter, Akvariedekoration (dvs. rötter och/eller stenar - det så kallade hardscape) och naturligtvis vatten. Djur inte ännu, de kommer senare. Titta på bilder på kuber och få idéer för inredningen - det är det allra första steget.

Var ska akvariet placeras?

För mycket ljus kan orsaka algblomning, och direkt solljus värmer upp vattnet ganska mycket. Av dessa skäl bör ditt nya akvarium definitivt inte placeras direkt vid fönstret, utan snarare i rummet. Det är praktiskt om det finns ett eluttag i närheten - filter och lampor behöver el. Direkt framför en värmare är vattenavdunstningen högre, vilket i sig inte är dåligt - du måste bara fylla på den mer. Om du är osäker på konstruktionen bör du placera akvariet nära en bärande vägg och om du är osäker bör du rådfråga en konstruktör - inte för Nanocube men kanske någon av läsarna vill sätta upp ett större akvarium.

För att installera

Det första som ska göras är att fästa bakre väggfolien. Detta görs bäst när tanken fortfarande är tom, eftersom du då kan placera den på frontglaset (se till att lägga en handduk under eller skumgummipadden så att det inte blir några repor). Filmen håller fast genom vidhäftning och innehåller inga ftalater. Skär inte av den, det kan du göra senare när allt är på plats. En tunn vattenfilm på bakväggen hjälper enormt när du applicerar filmen, så blöt först bakrutans utsida kortvarigt. Börja sedan i ett hörn och sätt på filmen. Fördela den jämnt så att det inte finns några luftbubblor. Lyckades du inte göra rätt första gången? Inga problem - eftersom inget lim används här kan du helt enkelt dra av folien och försöka igen. Du behöver kanske lite övning, men sedan kommer det att se riktigt bra ut. När filmen är på plats kör du en kniv längs glasets kant för att skära den så att den passar perfekt.

Installationen

Har du hittat rätt? Placera sedan skumunderlaget på rätt sätt och lägg den tomma kuben (nu med skyddsfilmen) ovanpå.

Nu är du verkligen redo att köra igång! Placera först filtret i ett av de bakre hörnen. Många akvarister har med kärlek dekorerat sitt akvarium - för att senare inse att de hade glömt filtret och var tvungna att bygga om allt igen eftersom det inte hade någon plats. Filtret är inte inkopplat ännu!

Substrat för bottenunderlag

Har du redan funderat på var växterna ska stå? Mycket bra. Fyll på Deponit-näringsmediumet på dessa ställen. Se till att du alltid lämnar utrymme till sidofönstren - annars kommer du senare att se det ljusa skiktet av näringsmedium, vilket inte behöver vara fallet. Sprid sedan ut de första lagren av kristallkvartsgrus i de bakre hörnen och börja bygga upp din hårdgjorda yta. Placera de största stenarna eller rötterna och fyll dem med grus när du placerar dem. Sprid nu ut grus även i det främre området. Se till att låta substratet stiga upp mot baksidan - det ger din anläggning mycket mer perspektiv och ser mycket djupare ut än om allt bara ligger platt.

Förbered växterna

När rötterna och stenarna är på plats och substratet är på plats kan du plantera. Innan du gör det bör du dock förbereda växterna. Krukväxter ska planteras ut i kruka, stenullen ska avlägsnas från rötterna och delas upp i mindre bitar. Så lite som möjligt av stenullen ska komma in i akvariet. Klipp sedan tillbaka rötterna till ca 2-3 cm så att de får incitament att förgrena sig direkt. När det gäller stamväxter kan du slippa krånglet och helt enkelt klippa av dem ovanför krukan (som du sedan slänger). De enskilda stjälkarna kommer ganska snabbt att slå ut rötter igen när du lägger dem i botten av akvariet. Om du har valt InVitro odlade växter i en kruka med lock är det ännu enklare - skölj bara bort näringsvätskan och dela växterna i mindre bitar. Fukta sedan en kökshandduk eller några bitar Zewa och täck försiktigt över växterna så att de inte vissnar.

Plantering

Planteringen är mycket enkel med en lång planteringspincett.Det enklaste sättet att göra detta är att hälla i lite vatten tills jorden på framsidan precis är täckt. Substratet kan blandas ihop när du fyller på det, så undvik detta genom att lägga folie eller papper i akvariet och hälla på vattnet mycket långsamt. Nu är det dags för förgrundsväxter - det är bäst att använda kortlivade akvarieväxter här - Marsilea, Cuba dvärgpärlört eller Glossostigma till exempel. Det skulle vara synd om det fanns höga växter på framsidan som täckte glaset och man bara kunde titta på en grön yta ...

När förgrundsväxterna är på plats lägger du lite grus på rötternas bas för att se till att de håller sig på plats och tillsätter lite vatten tills mellangrunden är lätt nedsänkt. Lägg lite papper eller folie på hårdgjorda ytor igen för att skydda dem. Nu är det dags för en medelväg. Rosettväxter som Cryptocorynes är mycket populära här. Du kan använda dem för att underplantera din hårdgjorda yta på ett mycket fint sätt. Du kan också plantera ditt hårdgjorda landskap med mossor eller epifytväxter som ormbunkar, Bucephalandra eller Anubias plantering - klassiskt bundna med lite tråd eller - mycket enklare - fastsatta med några droppar superlim. Oroa dig inte, cyanoakrylatbaserat superlim är inte giftigt för dina akvarieinvånare senare! När du har planterat en medelväg, upprepar du processen med vattnet.

I bakgrunden kan du placera högre akvarieväxter som vallisneria eller stamväxter.

Färdigt.

Gillar du det? Lägg pappret eller folien i akvariet en sista gång och fyll på vattnet till toppen. Sätt nu in filtret och montera lampan. Ställ först in timern på en kort belysningstid på 6-8 timmar - de nya växterna behöver tid att anpassa sig och växer inte snabbt ännu. Om du använder mycket ljus kommer du att föra in en algpest i akvariet så använd bara lite ljus i början. När växterna börjar växa kan du gradvis öka belysningstiden till 10-12 timmar.

Värmetid

Ditt akvarium bör nu vara i drift i några veckor utan några djur - detta ger den biologiska balansen möjlighet att anpassa sig. Du kan hjälpa till med preparat som Aquarium Starter Rapid från Dennerle, som omedelbart tillför de nödvändiga mikroorganismerna. I det här fallet kan du sätta in de första sniglarna redan efter några dagar, använda resterna och få igång det biologiska systemet. Om ditt vattentest (till exempel WaterTest 6in1 från Dennerle) visar att det inte finns någon nitrit i akvarievattnet kan du fylla ditt akvarium steg för steg.

Vi önskar dig mycket nöje med ditt nya akvarium!

Din Chris Luckhaup